Nagrada Fondacije Jelena Šantić

Nagrada Fondacije „Jelena Šantić“ ustanovljena je radi afirmacije umetničkih ostvarenja koja sadrže poruke mira, tolerancije, razumevanja, solidarnosti – objedinjuje profesionalne i etičke vrednosti časnog imena koje nosi. Dodeljuje se svake druge godine u znak sećanja na Jelenu Šantić.

 

Dosadašnji dobitnici nagrade

2006.

Nagrada je prvi put dodeljena 2006. godine Beogradskom festivalu igre, međunarodnom festivalu modernog i klasičnog baleta. Festival igre je osnovan na inicijativu Međunarodnog saveta za igru pri UNESCO, a njegovu realizaciju i produkciju prihvatili su Savet za igru Srbije i Crne Gore, Centar „Sava“ i Beogradsko dramsko pozorište.

Nagradu, rad vajara Nikole Pešića, primili su osnivači i selektori Beogradskog festivala Aja Jung i Nebojša Bradić, na svečanosti koja je bila održana marta 2006.

„Prve nagrade i priznanja, za Nebojšu Bradića i mene, zapravo su i najvažnije. Nagrada Jelena Šantić veoma raduje, i zbog toga što je Jelena bila deo baletskog sveta i zbog njenog društvenog angažmana koji je kasnije usledio. Meni ova nagrada još više znači, jer sam Jelenu poznavala, i sećam se na primer kako je došla na prvi kolok koji sam organizovala o igri Mediterana, na Krfu 1995. godine, što je bio moj prvi važan zadatak od Uneska“, kaže u razgovoru za Vreme Aja Jung.

2008.

Nagradu Fonda „Jelena Šantić“ za 2008. godinu dobio je program „Slobodna zona“ Kulturnog centra Rex. Rad poznate fotografkinje Goranke Matić, primila je direktorka „Slobodne zone“ Katarina Živanović na svečanosti koja je održana 22. marta u 20h u Kulturnom centru Rex.

2010.

Nagrada za 2010. godinu je dodeljena književnom festivalu Na pola puta iz Užica, koji se održava svakog aprila u Užicu, na pola puta između Sarajeva i Beograda, a svojim nazivom sugeriše da autori i realizatori tu poziciju ne vide kao tek slučajnu geografsku činjenicu.

Obrazloženje žirija o dodeli nagrade Fonda Jelena Šantić 2010, pročitala je Goranka Matić, fotografkinja i članica UO Fonda Jelene Šantić: „Festival Na pola puta – 2009, zaslužio je ovo priznanje na više načina: učešćem književnika regionalne i svetske reputacije, brojem i kvalitetom časova književnosti koje pisci drže u Užičkoj gimnaziji, posvećenim književnim večerima, pratećim kulturnim događajima koje je publika oduševljeno prihvatala, odjekom u domaćoj i regionalnoj (ne samo književnoj) javnosti, i najviše, prijemom koji je imao među užičkim gimnazijalcima i njihovim vršnjacima iz drugih gradova i susednih zemalja. Organizatori i gosti festivala demonstrirali su da je u Srbiji moguće nešto što inače važi kao nemoguće: da jedna gimnazija bude domaćin velikog kulturnog događaja, da veliki broj đaka čita kvalitetne knjige koje nisu obavezna lektira – da vole pisce i da se sa njima druže; da lokalnim vlastima budu važni pisci, gimnazijalci i javnost kojoj je do umetnosti i regionalne saradnje.“

2012.

Nagradu za 2012. dobio je Dah teatar. Тradicionalnu nagradu Triptih i prelaznu nagradu, repliku krila iz rada Anđeli garavog lica Igora Grubića, umetnika iz Hrvatske, u ime Upravnog odbora Fonda uručio je Vladimir Petronijević, Izvršni direktor Grupe 484.

Specijalnu nagradu za doprinos baletskoj umetnosti primio je i časopis «Orhestra».

2014.

Nagradu „Jelena Šantić“ – za hrabar iskorak novih kulturnih praksi, u martu 2014. godine dobilo je Udruženje za razvoj kulture  „Elektrika“ i istoimeni prostor iz Pančeva.  Udruženje “Elektrika” i istoimeni prostor, od svog osnivanja, 2007. godine do danas pružili su utočište i kreativni prostor generacijama mladih ljudi u Pančevu otvorenih za  emocionalnu, intelektualnu i stvaralačku razmenu. Elektrika je ležerno i nepretenciozno dokazala da je moguće ono što širom Srbije važi za nemoguće: da grupa ljudi, iskreno posvećenih sopstvenom stvaralaštvu i razmeni sa drugima, postiže društvenu promenu uprkos svim preprekama. Jedan od slavnih gostiju GRRRPROGRama bio je i američki autor Dejvid Leski. On je Pančevo uporedio sa Sijetlom od pre 20 godina rekavši da je Sijetl tada od sredine u kojoj se uglavnom ništa ne dešava  postao grad u kome se sve dešava… Alternativna umetnička scena Pančeva je danas autonoman i prepoznatljiv kulturni prostor, a Elektrika postaje institucija kulture u najboljem značenju te reči, ma kako to paradoksalno zvučalo. Zahvaljujući tome, Pančevo nije uspavana varošica nego važan regionalni centar kulture. Saradnja sa Kulturnim centrom Pančeva i lokalnom samoupravom omogućila je Elektrici opstanak, pa u tom smislu nagrada “Jelena Šantić” pripada i Opštini Pančevo i Pančevačkom kulturnom centru: za prepoznavanje i razumevanje značaja Elektrike kao mesta okupljanja i kao kulturne tačke koja Pančevu daje mesto na svetskoj sceni (ne samo) stripa.

 

2016. 

Nagrada “Jelena Šantić” od 2016. godine postoji u dve kategorije: organizacija civilnog društva i pojedinac/pojedinka. Žiri u sastavu: Goranka Matić, Branislav Dimitrijević i Goran Tomka, doneli su sledeće odluke:  u kategoriji za organizaciju civilnog društva, dobio je Aps Art – Centar za pozorišna istraživanja za projekte PAROL! i “Od kršenja do stvaranja zakona”, u kategoriji za pojedinca i pojedinku dobtnica je Zoe Gudović za celokupni doprinos kulturaktivizmu, a specijalno priznanje je dobio TIM8 za publikaciju . Nagradu “Jelena Šantić” organizovali smo u saradnji sa Balkanskim fondom za demokratiju (Balkan Trust for Democracy) i Grupom 484.

 

 

Comments are closed.