Nagrada Fondacije Jelena Šantić za period 2020/2021

Nagrada Fondacije Jelena Šantić ustanovljena je radi afirmacije umetničkih i aktivističkih ostvarenja koja sadrže poruke mira, tolerancije, razumevanja, solidarnosti – objedinjuje profesionalne i etičke vrednosti časnog imena koje nosi. Od 2006. godine dodeljuje se svake druge godine u znak sećanja na Jelenu Šantić sa ciljem širenja podrške i promocije aktivističke prakse. Nagrada podrazumeva Triptih Jelena Šantić, autorke Goranke Matić i Krila, vajarski rad Igora Grubića.

Ova nagrada nastavlja da podržava aktivističke prakse koje je Jelena Šantić hrabro i prkosno sprovodila tokom sukoba na Zapadnom Balkanu 90-ih godina. 

 

Nacionalna nagrada se sastoji od tri kategorije: 

  1. Organizacija civilnog društva – u okviru ove kategorije, ovogodišnji dobitnik nagrade je organizacija Art Aparat koja uspešno radi na socijalnoj inkluziji romske dece i mladih, kao i upoznavanje zajednice sa romskom kulturom, na vrlo autentičan način kroz mešoviti hor romske i neromske dece, kao i mladih i odraslih građana, kroz muzičku produkciju. 
  2. Pojedinac/ka Hristina Cvetinčanin Knežević – autorka stranice “Feminizam iz teretane” koji predstavlja feministički koncept koji vodi bitne diskusije na temu ženskih prava na društvenoj mreži Instagram. U okviru ove stranice, dobitnica nagrade, ulaže trud da normalizuje fizičku aktivnost žena i vežbi zarad osnaživanja naših tela sa naglaskom na funkcionalnost i zdravlje, dok s druge strane odbacuje štetne popularne mitove u vezi dijeta i “body positivity” trendova i na taj način stvara jedno zdravo okruženje na putu vrednovanja žesnkih tela i na taj način se trudi da osnaži sve žene. 
  3. Poseban doprinos razvoju zajednice kroz angažovanu kulturu – Žiri je odlučio da dobitnice nagrade ove kategorije budu dva izuzetna mlade ženske organizacije: Seoski kulturni centar Markovac i Speak up iz Niša. Obe inicijative ovih mladih udruženja pokazale su hrabrost i posvećenost poboljšanju uslova života članova zajednice u Markovcu i u Nišu. 

 

Inicijativa “Oslikaj hrabrost” neformalne grupe Speak up iz Niša, dovela je u pitanej jedno od najvažnijih pitanja u svakoj zajednici – bezbednost žena i devojčica. Nekada mračna i sumorna ulica, sada je osvežena muralom Hrabrost koji su na jednoj od oronulih fasada oslikala tri ulična umetnika, koji, kako mu samo ime kaže, uliva hrabrost svakome ko prođe tom ulicom u Nišu u večernjim časovima. Takođe, ova grupa se izborila za osvetljenje u istoj ulici. 

Seoski kulturni centar Markovac je udruženje građana okupljenih oko ideje pokretanja kulturnih aktivnosti za decu i odrasle sa sela i okoline i na taj način doprinose decentralizaciji kulture, socijalnoj koheziji i aktiviranju ove zajednice. Projekat “Terapija kulturom” ima poseban značaj u kontekstu epidemije Covid-19, kada je mentalno zdravlje ljudi narušeno, a projekat je osmišljen da osnaži članove zajednice da govore o mentalnom zdravlju pokretanjem biblioterapije, terapije muzikom i filmom. U selu u kojem godinama nije bilo nikakvih dešavanja, udurženje je pokrenulo renoviranje Doma kulture i osmislilo kulturne sadržaje za decu i odrasle.