Park mira u Beogradu

Na padinama Neimara, mirnog i porodičnog dela Opštine Vračar nalazi se Park mira Jelena Šantić.

Ovaj, nekada poznatiji kao Neimarski park, dobio je 2005. godine ime po poznatoj balerini i mirovnoj aktivistkinji Jeleni Šantić.

Park, uvek pun raspoložene i nasmejane dece, s jedne strane okružuje Osnovna škola “Svetozar Marković”, a sa tri strane mirne ulice u kojima su nanizane porodične kuće. U samom parku pored raznovrsnog mobilijara za igranje, nalazi se i mesto za odmor Par.Co. Bogatstvo parka čine i različite vrste drveća i biljaka o kojima redovno brine JP Zelenilo.

Već nekoliko godina Fondacija Jelena Šantić pokušava da dobije dozvolu za postavljanje Spomen Obeležja Jeleni Šantić.

 

Više o Spomen obeležju Jeleni Šantić pogledajte ovde.

Park mira u Berlinu

Zahvaljujući pre svega angažovanju Holanđanina Hans Spulstre (Hans Spoelstra), socijalnog radnika, člana PDS i osnivača Grupe 485, Skupština berlinske opštine Helersdorf – Marcan (Hellersdorf – Marzahn) odlučila je 24. oktobra 2002. godine da se Park, u kojem je Jelena govorila maja 1999. godine za vreme NATO bombardovanja i u kojem je stavila prve cvetove za znak mira, nazove po njenom imenu.

Dana 22. marta 2003. godine, u 14 časova, svečano je otvoren Jelena-Šantić-Friedenspark u Berlinu – Helersdorf – Marcan, u organizaciji Bezirksamtes Marzahn – Hellersdorf i Grupe 485. U programu su učestvovali Dr Uve Klet (Uwe Klett), gradonačelnik Marcahn-Helersdorfa, Milovan Božinović, ambasador Srbije i Crne Gore u Nemačkoj, Vesna Golić, rukovoditeljica Grupe 484, prof. dr Hajnrih Fink (Heinrich Fink), bivši rektor Humboltovog univerziteta, Hans Spulstra, koji je komponovao pesmu posvećenu Jeleni i pevao je i svirao na svečanosti, Irina Subotić, Jelenina sestra, zatim kamerni hor i orkestar Gimnazije Wilhelm von Siemens, a svoje stihove „Hinsetzen, Fresse haltem“ čitao je član Grupe 485 – Rajnhard fon Štefi (Reinhard von Steffie).