Istorija

Fondaciju Jelena Šantić osnovala je Grupa 484 2005. godine, uz finansijsku podršku člana tadašnjeg Upravnog odbora Vojina Dimitrijevića, sa idejom da promoviše umetničke projekte koji u sebi nose duh onih društvenih vrednosti, tolerancije i očuvanja mira, za koje se zalagala osnivačica Grupe 484 Jelena Šantić (1944-2000) – čuvena balerina i mirovna aktivistkinja.

Danas je Fondacija Jelena Šantić nezavisna organizacija sa razvijenom organizacionom strukturom, posvećenim i energičnim članovima i programima koji se kontinuirano unapređuju i razvijaju novi. Pet godina od ponovnog uspostavljanja, budžet FJŠ porastao je za više od 100.000 USD uz podršku različitih donatora i partnera. Od osnivanja 2005. godine, fondacija promoviše vrednosti poput tolerancije i izgradnje mira. Glavni fokus Fondacije u vreme kada je Grupa 484 bila njen administrator, bila je organizacija Nagrade Jelena Šantić i realizacija projekata koji podržavaju akcije za decu bez roditeljskog staranja. U tom period, FJŠ i Grupa 484 organizovali su inkluzivni hor AprilZmajJun.

U poslednjih 5 godina, svoj rad smo proširili na razvoj zajednice. Ponosni smo što svojim programom dodele grantova i nagradom Jelene Šantić osnažujemo inicijative za stvaranje transformativnih kreativnih ideja širom Srbije u urbanim, ruralnim sredinama, hermetičkim zajednicama. Do sada smo mapirali više od 350 inicijativa koje su pokazale potencijal za razvijanje svojih akcija u različitim zajednicama kroz Srbiju. Podržali smo više od 50 inicijativa iz skoro 30 zajednica u ukupnom iznosu od oko 80 000 USD. Sarađujemo i umrežavamo se sa sličnim organizacijama civilnog društva iz Srbije I iz regiona Zapadnog Balkana kako bismo povećali uticaj FJŠ, njenih resursa, programa i akcija. Prvi put 2020. godine će nagrada Jelena Šantić biti dodeljena regionalnim inicijativama koje su doprinele izgradnji zajedničkih mostova među građanima i zajednicama u regionu Zapadnog Balkana.

Jelena Šantić bila je neustrašiva i smela, a njeni dosledni stavovi, energija, principi i etika su osnovne vrednosti koje negujemo i sprovodimo u svim segmentima našeg rada, u našem javnom pozicioniranju i stalnom unapređenju zajednica u kojima radimo i živimo. Kao Prima balerina, uticajna u međunarodnoj zajednici, Jelena je iskoristila sve svoje resurse za izgradnju mira u regionu Zapadnog Balkana i obnovu društava Zapadnog Balkana. Mi želimo da vidimo više takvih građana u našim zajednicama. Izazivamo tradicionalni pristup razvoju zajednice, pomažući građanima iz različitih oblasti da koriste angažovanu kulturu za obnovu zajednica i negovanje lokalnih resursa kako bismo zajednički stvorili prosperitetnije zajednice.