Osnivačica Grupe 484 Jelena Šantić bila je po vokaciji balerina, ali po životnom stilu jedna od najznačajnijih mirovnih aktivistkinja u Srbiji i u zemljama bivše Jugoslavije. Od 1991. godine bila je inicijatorka mnogih mirovnih demonstracija, brojnih mreža za saradnju nevladinih mirovnih organizacija u zemlji i regionu i rukovoditeljka u projektima za pomoć izbeglicama i pomirenja među zaraćenim stranama.

Bila je članica Beogradskog kruga, učestvovala je u osnivanju Evropskog pokreta u Srbiji i Centra za antiratnu akciju. Za njene mirovne aktivnosti, 1996. godine Pax Christi International dodeljuje joj godišnju nagradu za mir.

Kao prestižna baletska umetnica, Jelena Šantić igrala je tokom svoje izuzetno uspešne baletske karijere najznačajnije uloge u velikom broju predstava. Kreirala je i koreografije za veliki broj dramskih predstava i filmova. Bila je članica CID/UNESCOSociety of Dance History ScholarsELIA kao i saradnica mnogih međunarodnih i domaćih stručnih časopisa. Autorka je monografije Dušan Trninić i dopunjenog izdanja knjige “Moj život” o Magi Magazinović.

Berlinski mirovni aktivisti su u znak poštovanja prema Jeleninom radu osnovali humanitarnu organizaciju, Grupu 485. Na njihovu inicijativu, park u berlinskoj četvrti Helersdorf odlukom berlinskog parlamenta dobija ime „Park mira Jelena Šantić“ na trogodišnjicu njene prerane smrti, 18. marta 2003. godine. Dve godine kasnije, nekadašnji Neimarski park 23. septembra 2005. i Beograd je dobio park sa Jeleninim imenom, na Vračaru, gde je Jelena i živela. Na inicijativu Društva za ulepšavanje Vračara 18. oktobra 2016, podignuta je spomen ploča posvećena  Jeleni Šantić.

Istorijski arhiv Beograda primio je 2003. godine od porodice dokumenta o životu i radu Jelene Šantić. Sedamnaest kutija Legata sadrže lična dokumenta, beležnice, rukopise i štampani materijal, fotografije, plakate, isečke iz štampe, dokumenta antiratne delatnosti, pisma, telegrame, video i audio kasete, Jelenine lične stvari i dr. Raspon građe: 1951-2003. godina.

Detaljnu biografiju možete pogledati ovde.