„Zajednički imenilac“ je izložba Grupe 484, realizovana kroz proces radionica u Centrima za tražioce azila u Sjenici, Bogovađi i Banji Koviljači 2016. i 2017. godine. Postavka je gostovala u Loznici, Sjenici, Vranju i Subotici.

 

Proces je tekao na „dva paralelna koloseka“ – sa jedne strane – neposredni rad sa ženama, devojkama i tinejdžerima, smeštenim u Centrima; a sa druge strane – rad sa lokalnom zajednicom : srednjoškolcima, građanima, udruženjima žena… 

 

Radionice su vodili vizuelni umetnici Snežana Skoko i Luka Knežević Strika i dramska pedagoškinja Ivana Bogićević Leko. Naš prvi zadatak je bio da se upoznamo sa ljudima koji su dolazili na naše susrete, da im kroz razgovor i radionice pružimo sigurno mesto  gde će moći, par sati nedeljno, da provedu opuštene trenutke u kojima se druže, slobodno razgovaraju uz kafu, čaj, urme i ratluk, ali i stvaraju svoje kreacije, rukotvorine od raznih tekstilnih materijala. Ove stvaralačke susrete simbolično smo nazvali SOFRA ART.

 

Iz višemesečnih susreta i zabeleženih razgovora, prikupili smo mnoštvo narativa o kulturi i običajima Irana, Avganistana, Sirije, Iraka, Afrike… a što je još važnije, razmenili smo zanimljive, vrlo emotivne, lične priče i crtice iz života… koje smo promišljali  i došli do „zajedničkog imenioca“, do onoga što nas, kao ljude spaja. Zatim smo napravili selekciju prikupljenog materijala vizuelno ga uobličili. ZAJEDNIČKI IMENILAC je, iznad svega, upečatljiva priča o ženskoj strani migracija. Ove hrabre žene, na iscrpljujućim i neizvesnim putovanjima brinu o članovima svojih porodica, ostajući njihov potporni nevidljivi stub. Naša snažna potreba bila je da ih učinimo vidljivima, da njihove priče približimo što većem broju ljudi i da se u njima prepoznamo.

 

Segmenti izložbe:

– VELIKA TEKSTILNA KNJIGA IMENA  sa ručnim radovima naših drugarica migrankinja. Ova posebna knjiga preispituje: da li je ime sudbina, a kroz priču o imenima, pričamo o identitetu i svemu onome što nas kao bića duboko određuje.

 

– PRIZORI IZ ŠOLJICA KAFE – kroz ritual „gledanja u šolju“, podelile smo priče o našim željama i očekivanjima. Đorđe Balmazović iz kolektiva ŠKART, uveličao je apstraktne šare, koje ilustruju iskazane želje za boljim životom i slobodom.

 

-PORTRETI RUKU – uvažavajući želju da ne fotografišemo lica, predstavili smo naše drugarice portretima njihovih ruku, koje, možda i više nego lica, pričaju priču o njihovom životu.

 

– NOWRUZ SOFRA – vez na satenu – zajednički rad svih žena koje su prošle kroz radionice, koje su izvezle sve ono što treba da bude deo persijske novogodišnje trpeze. (Avganistan i Iran Novu godinu dočekuju, po solarnom kalendaru,na prolećnu ravnodnevnicu)

 

-MALA TEKSTILNA KNJIGA – naše drugarice su na malim komadima tekstila u boji izvezle reči ili vizuelne simbole koji ih, po njihovom osećanju, najbolje određuju (sunce, ljubav, kuhinja, more, samoća, deca, Iran, otac….)-navedeni pojmovi, od posmatrača „traže“ da nastavi njihove započete priče …

 

– SEĆANJE NA BUDUĆNOST – u improvizovanom studiju, na velikom platnu, projektovali smo fotografije velikih evropskih gradova. Zatim smo pravili foto portrete naših prijatelja iz Centara, simulirajući realnost,  pristajući na igru i uslovnost („slikamo se“ u Parizu, Frankfurtu, Beču, Ženevi…), što je imalo veoma katarzične efekte.

-VENČANE FOTOGRAFIJE – napravili smo portrete, na kojima držimo svoje fotografije sa venčanja – to je bila slika naših uporednih biografija, koja preispituje različite ženske uloge i identitete u braku i van njega, u različitim kulturama.

 

– POSLEDNJE VEČE U ŠARIJI – Zirak, kurdski Jazid i fotograf iz Iraka, u izbegličkom kampu u Šariji dokumentovao je prizore života u kampu, koji su poslužili u izradi ove foto publikacije i narativa o malo poznatoj zajednici Jazida.

 

Materijali sa izložbe kasnije su poslužili i u radu sa srednjoškolcima i studentima. Ovo je jedan od modela rada, putem koga se na kreativan način mogu obraditi i uobličiti najrazličitije teme iz aktuelne svakodnevice. Na ovaj način uspeli smo da spojimo aktivizam i umetnost i na artikulisan način prenesemo angažovanu poruku o toleranciji i prihvatanju.

(opširan katalog o svim elementima rada i izložbe možete preuzeti ovde: https://grupa484.org.rs/publikacije/zajednicki_imenilac_katalog/ )

Autori fotografija: Luka Knežević Strika, Jelena Mijić
Dizajn: Đorđe Balmazović, umetnički kolektiv ŠKART