Da crno postane belo

Izložba fotografija „I crno i belo, tako nam se htelo – i ti se pitaš“ prijepoljske grupe „Mašta“ pokazuje dobre i loše primere ophođenja građana prema okolini. Svoje radove predstavili su tokom Dečje nedelje, jer članovi ove grupe smatraju da upravo deca moraju postati svesna uslova u kojima žive, i da je u njihovim rukama moć da menjaju stvari nabolje.

„Postali smo tolerantni na ružne reči, smeće, nasilje, a ovo je bio jedan način da grupa ‘Mašta’ ukaže svojim sugrađanima da to nije ambijent na koji treba da se navikavamo, već na koji treba da reagujemo. Od nas dosta zavisi. To što je crno nije doneo niko sa strane, nego smo to uradili mi ili neko nama blizak. Mnogo je važno da budemo senzibilni prema svemu što je ružno, što čini naš grad i naše društvo siromašnijim i ružnijim, a da težimo ka dobrom i lepom“, navodi Dragan Kuveljić iz grupe „Mašta“.

Da prirede izložbu, isprovocirala ih je deponija na samom ulazu u grad koja, po rečima Kuveljića, smeta meštanima Prijepolja, ali i okolnih gradova. Naime, početkom avgusta suočili su se sa velikim požarom, čije je gašenje bilo otežano upravo zbog ogromnih naslaga otpada. Pored toga, m
eštani, naročito žitelji sela Zalug, koje je nadomak deponije, izloženi su isparenjima i neprijatnim mirisima. Kada Lim nadođe, voda kupi smeće sa deponije i nosi ga ka Priboju i tako se problem širi, upozorava Kuveljić.

Pripremajući izložbu, trudili su se da jednakim brojem fotografija ukažu i na pozitivne strane, koje njihov kraj čine lepim, ali i na pojave koje ne bi trebalo da trpe.

„Interesantno je kako su deca bila senzibilna, pa su, dok smo obilazili naše mesto i trudili se da prepoznamo dobre i loše stvari, oni horski reagovali na njih. To i jeste cilj – da budemo osetljivi na lepe i ružne stvari, da ne učestvujemo u njima, ili da probamo nešto da promenimo“.

On kaže da su u sve aktivnosti grupe „Mašta“ uključena deca i njihovi roditelji, tako su i pripremajući ovu izložbu, sarađivali sa učenicima iz Prijepolja, koji su grafite na svojoj školi pretvorili u murale. Pored fotografija iz okoline Prijepolja, na ovoj izložbi prikazani su i predeli iz okoline Nove Varoši.

Grupa „Mašta“ postoji petnaestak godina i nosi ovo ime jer njeni članovi smatraju da je mašta kod dece važna koliko i pismenost.

„Fokus nam je na efikasnom učenju. Škole su globalni sistemi i učinilo nam se da nešto možemo da promenimo brže i efikasnije. Sa roditeljima i učenicima pokrenuli smo ovu grupu uz krilaticu Za savremeno obrazovanje, orijentisano ka znanju, i sa amblemom vetrenjače, jer smo negde pročitali da kad dunu vetrovi, jedni grade zidove, drugi vetrenjače. Mi smo hteli da prihvatimo vetrove promena i budemo jedni od pokretača promena u našem društvu“, kaže Dragan Kuveljić i dodaje da obrazovanje ne sme da bude kao pre 30 godina, već da učenje mora biti prijatno iskustvo i da se aktivnosti grupe „Mašta“ zasnivaju upravo na sticanju trajnih i funkcionalnih znanja, a ne na reprodukovanju onoga što se čuje u školi.

Foto: MRCN