U nameri da se u Srbiji okrenemo aktivizmu sa građanima i aktivizmu koji pokreću sami građani zajedno sa našim partnerima – Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, CRTA-om, ORCA-om i Media i reform centrom Niš, pružamo podršku lokalnim inicijativama i idejama koje će zajednicu promeniti nabolje.

U svom „pohodu na aktivizam“ želimo da sinergijom ostvarimo čvrste veze između građana i organizacija civilnog društva, što će, verujemo, dovesti do uspešne realizacije inovativnih i konkretnih ideja. Želimo da tokom naredne četiri godine podržimo prepoznatljive inicijative građana iz čitave Srbije, naročito one koje pokreću i druge da se priključe, inicijative koje predvode lokalni aktivisti i realizuju ih uz pomoć sopstvenog znanja, energije i angažovanja. Stoga, ne želimo da namećemo teme, želimo da damo podršku lokalnim temama za koje sami građani misle da su važne.

Mi smo, zato, okrenuti baš tom pojedincu – građaninu, i podržavamo autentične akcije pomažući da se u lokalnim sredinama razvije svest, poverenje i osećaj za dobro. Naš cilj je da  izgradimo poštovanje za aktivizam, učinimo ga poželjnim tako što ćemo istaći pozitivne primere i time motivisati druge da budu aktivni i na taj način učine svoje okruženje boljim mestom za život u Srbiji.

Razvijajući sistem koji brzo prepoznaje i podržava dobre ideje širom Srbije, želimo da povežemo njihove inicijatore i postojeće organizacije/udruženja sa ključnim akterima određenog regiona. Zato smo tu kada ih treba spojiti sa srodnim OCD-ima, medijima, interesnim grupama. Na našu podršku mogu da računaju i inicijative koje pokazuju posvećenost, istrajnost i stručnost. Namera nam je stvorimo održiv model podrške za one koji bi svoj aktivizam smestili u nove okvire organizovanja civilnog društva, razviju biznis-model ili međusektorsko partnerstvo.

Iako lokalne zajednice imaju dovoljno resursa da postanu bolje, moraju ih prepoznati i staviti u pogon za dobrobit čitavog okruženja. Želimo da stvorimo aktivno okruženje koje će znati da prepozna i iskoristi prilike za napredak i razvoj.

 

Projekat „Tvoje mesto u Srbiji“ sprovodi se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Vreme trajanja: jun 2018 – jun 2022.