Investitor ustupio stanarima na Mirijevu parcelu za park

Stambeni blok u ulici Davorina Jenka 3a u Mirijevu uskoro će imati sopstveno igralište za decu koja se sada igraju ili na parkingu, ili na igralištima drugih, udaljenih blokova. Ovo igralište biće posebno po tome što su stanovnici ovih zgrada do njega došli zajedničkim angažovanjem i željom da stvore mesto na kome će se deca igrati bezbedno, a roditelji kvalitetno provoditi vreme s njima.

Upravnik ove stambene zajednice Dejan Grujić kaže da je parcela gde se pravi igralište ostala jedino parče u celom bloku zgrada koje nije moglo da se zaspe betonom jer je na njoj dalekovod. Iako je investitor tu mogao da napravi parking, u dogovoru sa stanarima ustupio im je parcelu da je upotrebe onako kako njima odgovara.

„Ideja je da na ovom prostoru napravimo kutak za decu i nas odrasle. Predlog je da u jednom delu bude letnjikovac, u drugom prostor za roštilj, i mobilijar za decu. Mislili smo da bi to moglo da bude mesto gde ćemo moći da proslavljamo dečje rođendane, družimo se i provodimo slobodno vreme“, rekao je Grujić.

Stanari su već krenuli da sređuju zelenu površinu i pretvaraju je u kutak za decu, mada, kažu, nije jednostavno.

„Otkad sam preuzeo funkciju upravnika, zvonio sam na vrata mnogih organizacija da pomognu ko koliko može, nekim mobilijarom, sadnicama i slično. Međutim, vrata su bila zatvorena, svi su se pravdali činjenicom da je to privatna površina, i da bi pomogli da je javna“, priča Grujić i dodaje da su pomoć za opremanje ovog prostora dobili nakon prijave na sajt promeni.rs.

On ističe da je u planovima za uređenje ovog prostora najbitnije što nijednu odluku ne donosi pojedinac, već da zajedno odlučuju o svemu.
„Mi smo se baš nekako našli, kao velika porodica smo, zajedno slavimo i slave i dečje rođendane. Pomažemo jedni drugima, tu smo da jedni drugima pripazimo decu. Mi smo i bez igrališta stalno napolju, a ovo će mnogo pomoći i roditeljima, i deci u njihovom razvoju da ostanu sa svojim drugarima“, ističe jedna od komšinica.

Isidora Petrović iz Fondacije „Jelena Šantić“ smatra da bi ovaj prostor verovatno još dugo stajao neuređen da se stanari nisu sami angažovali da ga srede.

„Najlepše u ovoj priči jeste to što je čitava stambena zajednica angažovana. Kontaktirali su s nama preko platforme promeni.rs i sada svi zajedno oblikujemo kako će park izledati i koje će sadržaje imati. Stanari su već dobro organizovani – napravili su klupice, prelaz za kolica na stepenicama. Vrlo su osetljivi za prostor koji ih okružuje i vrlo su raspoloženi da ga unaprede, zbog sebe, zbog druženja, a pre svega zbog dece“, priča Petrovićeva.

Stanari su shvatili da je i za ovako malu aktivnost neophodno da se udruže, kaže ona. Upravo je takvo udruživanje, kako u jednom bloku zgrada, tako i sa susednim stambenim jedinicama, neophodno da bi se istupilo prema investitorima, donatorima ili institucijama koje bi mogle da im pomognu u uređivanju, zaključuje Isidora Petrović.

 

Izvor: promeni.rs