Van zone komfora

Fondacija Jelena Šantić vas poziva na konferenciju „Van zone komfora”  koja se održava 19. i 20. aprila 2022. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21, Beograd).

Na jednom mestu, u samo dva dana, iz različitih perspektiva i drugačijih iskustava, debatovaćemo o ženskom aktivizmu. Na ovaj način uputićemo poruku o važnosti  vidljivijeg prisustva žena u javnom prostoru kao doprinosu normalizaciji odnosa u tradicionalno fragilnom regionu Zapadnog Balkana.  Na konferenciji će učestvovati predstavnice civilnog društva, kulture i umetnosti, akademske zajednice, medija i politike, a OVDE možete pogledati agendu.

Izložba „Umetnost antirata” će biti otvorena u sklopu konferencije, kojom se prikazuje položaj i uloga žena u društvenim procesima koji su se dešavali na prostorima Balkana od 1990-ih do danas, s akcentom na njihovu ulogu u antiratnoj propagandi, i kritici patrijarhata i nacionalizma i njihovih posledica na društvo. Na izložbi će biti prikazani radovi Alme Gačanin, Ivane Ivković, Marine Marković, Sanje Iveković, Šejle Kamerić, Milice Tomić i Milice Rakić.

Takođe, na kraju prvog dana konferencije, biće dodeljena nagrada Fondacije Jelena Šantić „Za Hrabri iskorak”, koja je ustanovljena radi afirmacije umetničkih i aktivističkih ostvarenja koja sadrže poruke mira, tolerancije, razumevanja, solidarnosti – objedinjuje profesionalne i etičke vrednosti časnog imena koje nosi. Namenjena je onima koji/e su u proteklom dvogodišnjem periodu (2020-2021) svojim kulturnim praksama značajno doprineli/le borbi za ljudska prava i unapređenju lokalnih zajednica kroz negovanje pomenutih vrednosti.

Biće nam zadovoljstvo da nam se priključite u dvodnevnom razgovoru i diskusiji kako bismo zajedno sagledali doprinos žena u procesu pomirenja, stvarajući nove narative i gradeći pomirenje i saradnju među građanima i građankama Zapadnog Balkana.

Zamolili bismo vas da svoje prisustvo potvrdite najkasnije do ponedeljka  18.04. putem e-mail Mirjana@fjs.org.rs  ili na broj telefona +381643514933.

Konferenciju Van zone komfora i Nagradu Jelena Šantić finansijski podržavaju Američka agencija za razvoj (USAID) i Balkanski fond za demokratiju (BTD).