Otvoren je konkurs za nacionalnu nagradu Jelena Šantić

Fondacija Jelena Šantić je otvorila tradicionalni konkurs za nagradu umetničkim praksama koje su značajno doprinele društvenim promenama u Srbiji. Nagrada se dodeljuje za autorsko delo, inicijativu, projekat ili javni događaj pojedinaca ili udruženih građana i građanki u proteklom dvogodišnjem periodu (2020-2021).

Nacionalna nagrada je ustanovljena 2006. godine radi afirmacije umetničko-aktivističkih ostvarenja koja sadrže poruke mira, tolerancije, razumevanja i solidarnosti. Dodeljuje se svake druge godine u znak sećanja na baletsku umetnicu i mirovnu aktivistkinju Jelenu Šantić. Na ovaj način se neguje njena filozofija akcije u aktivizmu zasnovana na beskompromisnom suprotstavljanju svakoj vrsti nepravde, dogme i nasilja u društvu. Pored nacionalne, od 2020. godine, se dodeljuje regionalna nagrada ženskim inicijativama za doprinos u borbi za ljudska prava, pomirenje i afirmaciju žena na Zapadnom Balkanu.

Nagrada podrazumeva Triptih Jelena Šantić, autorke Goranke Matić i Krila, vajarski rad Igora Grubića. Dosadašnji dobitnici nagrade su Samoobrazoni univerzitet Svetozar Marković, Višnja Kisić, Jelena Jaćimović, Ivana Bogićević Leko, Aps Art, Festival Slobodna zona i drugi.

Prijava se podnosi putem sajta Fondacije Jelena Šantić do 21. marta 2022. godine.