Projekat “Budi prijatelj prirodi“

Budi prijatelj prirodi: Javno zastupanje politika zasnovanih na prirodi i dokazima – za ljude i prirodu Srbije” (2022-2024)

Projekat javnog zastupanja za rešenja zasnovana na prirodi i dokazima za ljude i prirodu u Srbiji “Budi prijatelj prirodi” (“Bee friendly to nature”) sprovodi se sa ciljem razvoja preporuka za politike zaštite polinatora u Srbiji zasnovanih na dokazima, kroz: istraživanje, umrežavanje zainteresovanih strana, jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i stvaranje kulture podrške i razumevanja za aktivnosti implementacije zaštite prirode u Srbiji.

Glavne aktivnosti projekta su:

  1. Ekološko istraživanje koje se sprovodi sa ciljem identifikacije specijskog i genetičkog diverziteta polinatora na različitim tipovima staništa u Srbiji, njihove međusobne povezanosti, povezanosti sa izvorima hrane, kao i identifikacija odnosa između medonosne pčele i drugih polinatorskih vrsta na istraživanim lokalitetima;
  2. Uspostavljanje Radne grupe za sprovođenje komparativne analize evropskih zakonskih i strateških dokumenata i identifikacija mogućnosti za uvođenje mera zaštite polinatora u poljoprivredi, šumarstvu, urbanim sredinama i zaštićenim područjima. Zajedno sa rezultatima terenskih istraživanja, platforma će razviti preporuke za politike zaštite polinatora u Srbiji;
  3. Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva kroz Liderski trening i mentoring program ORCA Akademijeza javno zastupanje i organizacioni razvoj u oblasti zaštite prirode. Program će se sprovesti u okviru četvrte i pete generacije Liderskog trening i mentoring programa, u trajanju od 12 meseci po generaciji. Više informacija ovde;
  4. Stvaranje kulture podrške i razumevanja za aktivnosti implementacije zaštite prirode u Srbiji kroz javnu kampanju, dodelu nagrade “Budi prijatelj prirodi” i razvoj internet platforme posvećene povezanosti kulture i prirode.

Glavne ciljne grupe projekta su: donosioci odluka na nacionalnom i lokalnom nivou, stručne i naučne organizacije i istraživačke institucije, poljoprivrednici, potrošači i njihova udruženja, organizacije civilnog društva, mediji.

Projekat finansira Evropska unija i sprovodi ga organizacija ORCA u partnerstvu sa Fondacijom “Jelena Šantić” u okviru programa podrške Evropske unije razvoju civilnog društva Civil Society Facility Programme 2020 u periodu 2022-2024.

Za sadržinu ove stranice isključivo je odgovorna FJŠ i  ta sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije.