Koji su to sve hrabri iskoraci napravljeni ovog proleća?

Sa velikim zadovoljstvom i ponosom možemo reći da se još jedan ciklus projekata u okviru programa Hrabri iskoraci, završio. Nekad pomislimo da nam je potrebno dosta vremena kako bismo nešto hrabro uradili za našu zajednicu, ali ovogodišnji rezultati naših grantija nam dokazuju suprotno.

Sedam podržanih udruženja ove godine je realizovalo za tri meseca sjajne aktivnosti za svoje zajednice. Naime, u periodu od februara do maja, Fondacija Neozoik je imala 17 realizovanih arhitektonskih radionica za decu, 2 arheološke radionice, obilazak Vajfertove pivare sa učesnicima projekta, 1 akcija prupreme i postavljanja ramova, izložba dečijih maketa “Mali kustosi”, javna tribina u Narodnom muzeju Pančevo,  završen film “Ponovo (ne)radi Vajfertova pivara” i još dosta toga.

U Požegi, udruženje Palčica je realizovala 8 dečijih predstava za seosku decu. U projekat je bilo uključeno 130 dece sa ciljem njihovog upoznavanja sa pozorištem, glumom, razvijanjem kritičkog mišljenja kod dece i učenja pravih vrednosti. Dok su deca u Požegi gledala predstave i učila o pozorištu, u Smederevu su deca kroz kreativne procese, kao što su dramske i muzičke radionice učili o sajberbulingu kao bitnoj temi današnjice. Za tri meseca pozorište Patos je realizovalo 24 dramskih radionica, 8 muzičkih, snimili su pesmu i spot na ovu bitnu temu. Aktivno je učestvovalo 20 dece.

Ako se vratimo opet u Pančevo, možemo videti promene kada je stari Pančevački bioskop u pitanju, koji godinama nije imao nikakvu funkciju. Za kratko vreme aktivisti iz udruženja Prostori/Spaces, kroz tribine i postavljanje izložbe u bioskopu, uspeli su da podignu svest zajednice o važnosti ovog prostora za njihov grad. Iako je Kuturni centar pre projekta rekao da neće koristiti prostor bioskopa Vojvodina za potrebe ovogodišnjeg izdanja Bijenala umetnosti, prostor će se ipak koristiti, tako da prostor nastavlja da bude aktivan i nakon završetka projekta.

Selo Markovac je oživelo udruženje SKC Markovac, koje je pokrenulo aktivnosti vezane za mentalno zdravlje mladih. Obzirom da je u malim mestima, tema odlaska kod psihologa i dalje tabu tema, devojke iz ovog udruženja su tokom tromesečnog perioda realizovale više od 30 aktivnosti kao što su biblioterapija, muzikoterapija, savetodavni razgovori, koje su bile namenjene i deci i odraslima. U aktivnosti je bilo uključeno oko 150 korisnika. 

Dok su se zajednice aktivirale u pomenutim mestima, u Beogradu je udruženje Prostor radilo na aktiviranju korisnika i korisnica psihijatrijskih usluga. Naime, u ovom periodu, korisnici su imali ukupno 11 likovnih radionica, 6 grupa art terapije i 12 radionica umetničkog pletenja, šivenja i heklanja. Takođe, imali su i prodajnu izložbu, na kojoj su bili izloženi radovi korisnika. U ovom procesu učestvovalo je 30 korisnika i 8 članica i volonterki koje su vodile ceo proces.

I na samom kraju, idemo na jug Srbije u Vladičin Han, gde su aktivisti iz udruženja Romi Intelektualci napravili audio-video bukvar za decu rosmke nacionalnosti, koji ne znaju srpski jezik. Na ovaj način, romska deca će nesmetano moći da uče sadržaje iz bukvara koje su neophodne za dalji razvoj. Za tri meseca, imali su 8 radionica, gde je učestvovalo 40 dece, a audio -video bukvar je prikazan za 150 učenika PPP i prvog razreda 6 OŠ u Vladičinom Hanu i Surdulici. Kroz ove aktivnosti, oko 300 roditelja se upoznalo sa mogućnostima upotrebe bukvara, dok je na YT kanalu postavljeno 35 video materijala na ovu temu. 

Rezultati ovogodišnjeg programa nam daje potvrdu da malim ali hrabrim koracima možemo da nastavimo sa rešavanjem problema i aktiviranjem naših lokalnih zajednica, kao i da malim koracima možemo da napravimo velike promene.