FJŠ realizuje novi projekat u ruralnim opštinama sa mladim kreativcima

Ideja iza projekta „Rural Under Construction“ – Creative youth in action je da podstakne omladinske kulturne inicijative u ruralnim sredinama u sledećim okruzima: Šumadijsko/Kolubarsko – Kosjerić, Zapadnobačko – Sombor, Jugoistočna Srbija – Prokuplje i Centralna Srbija – Smederevo. Projekat ima za cilj da podrži razvoj transformacionih i angažovanih omladinskih kulturnih inicijativa koje podržavaju, podstiču i doprinose većem učešću mladih u društvenim promenama u lokalnim zajednicama u Srbiji, uključujući učešće mladih žena, Roma, povratnika i mladih u tim ruralnim sredinama. Srž ovog projekta je jačanje kapaciteta najmanje 12 omladinskih kulturnih inicijativa od kojih su 4 inspirativne akcije, 4 omladinske kulturne inicijative i najmanje 8 izabranih u Fondu za kulturu mladih, iz 4 ruralna regiona u Srbiji, a sve u cilju da im omogućimo znanje i veštine da postanu odgovorne inicijative i da aktiviraju učešće specifičnih grupa.
Opšti cilj projekta je da doprinese jačanju participativne demokratije, mobilizaciji resursa zajednice, promociji i osnaživanju omladinskog civilnog društva i njihovih kulturnih inicijativa u ruralnim sredinama kroz promociju različitih kreativnih formata za širenje glasa mladih u grupama mladih u zajednici i omladinske kulturne inicijative.

Projekat je finansiran u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koju sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.
Projekat se realizuje u periodu od juna 2022. do maja 2024.