Poziv za mlade od 15 do 19 godina “Naša zajednica iz našeg ugla – rešenja za budućnost”

Fondacija Jelena Šantić iz Beograda otvara poziv Naša zajednica iz našeg ugla – rešenja za budućnost za mlade od 15 – 19 godina iz Istočne, Zapadne i Centralne Srbije. Cilj nam je da podržimo mlade da  iskažu svoju kreativnost i odlučnost i da pokrenu rešavanje jednog problema u svojoj lokalnoj zajednici. 

Fondacija Jelena Šantić, zajedno sa kreativnim timom koji čine ilustratorka Jelena Jaćimović i rediteljka Ivana Leko i  6 odabranih tima kreiraće 6 stripova koji će ukazati na različite načine putem kojih možemo da pokrenemo rešavanje izazova na lokalnom nivou u svakoj od zajednica, zajedno.  

Pozivamo vas da prijavite problem koji biste voleli da rešite u svojoj lokalnoj zajednici sa svojim vršnjacima, prijateljima, komšijama, profesorima  i članovima lokalne zajednice za koje vi smatrate da su vam važan saveznik.  

Okupite svoje vršnjake/kinje iz zajednice, osmislite kreativno rešenje problema, za koji je vam je važno da bude rešen i pošaljite nam svoj predlog kako biste ga rešili. Razmislite i napišite nam koga biste sve voleli da uključite u svoju akciju, a mi ćemo vam pomoći u saradnji sa našim kreativnim timom da osmislite najbolji strip kako biste problem i/ili rešenja prezentovali svojoj lokalnoj samoupravi na kraju celog procesa. Organizovaćemo susrete svih grupa, da upoznate svoje vršnjake iz drugih 5 zajednica, sa ciljem da podelite svoje iskustvo i naučite od njih možda nove korake ka rešenju. 

Šta je sve potrebno: 

  1. Okupite grupu od petoro mladih uzrasta od 15-19 godina 
  2. Osmislite način na koji biste krenuli u rešavanje  problema u vašoj zajednici  
  3. Popunite formular na ovom linku i prijavite svoju ideju!
  4. Tim Fondacije Jelena Šantić, zajedno sa kreativnim timom će odlučiti o 6 timova sa kojima ćemo razvijati stripove kreirane u skladu sa onim potrebama koje ste predložili, a koji imaju prostora za zajedničku nadogradnju i najglasniji društveni domet 
  5. Zajedno ćemo raditi na prezentacionim veštinama i načinima kako da ideja postane realnost 

Svoje prijave putem linka možete poslati do 6.oktobra 2022, a mi ćemo vas obavestiti i krajnjem ishodu do 10.oktobra 2022.

Za sva pitanja možete nam pisati do 30. septembra 2022, na mirjana@fjs.org.rs  ili office@fjs.org.rs   Srećno! 

 

Ko je bila Jelena Šantić 

Osnivačica Grupe 484 Jelena Šantić bila je po vokaciji balerina, ali po životnom stilu jedna od najznačajnijih mirovnih aktivistkinja u Srbiji i u zemljama bivše Jugoslavije. Od 1991. godine bila je inicijatorka mnogih mirovnih demonstracija, brojnih mreža za saradnju nevladinih mirovnih organizacija u zemlji i regionu i rukovoditeljka u projektima za pomoć izbeglicama i pomirenja među zaraćenim stranama.Kao prestižna baletska umetnica, Jelena Šantić igrala je tokom svoje izuzetno uspešne baletske karijere najznačajnije uloge u velikom broju predstava. Kreirala je i koreografije za veliki broj dramskih predstava i filmova. Berlinski mirovni aktivisti su u znak poštovanja prema Jeleninom radu osnovali humanitarnu organizaciju, Grupu 485. Na njihovu inicijativu, park u berlinskoj četvrti Helersdorf odlukom berlinskog parlamenta dobija ime „Park mira Jelena Šantić“ na trogodišnjicu njene prerane smrti, 18. marta 2003. godine. Dve godine kasnije, nekadašnji Neimarski park u Beogradu 23. septembra 2005. dobio je ime “Park Mira Jelena Šantić”.

O Fondaciji Jelena Šantić

Fondacija Jelena Šantić je osnovana 2005 godine na inicijativu prof. Vojina Dimitrijevića i Grupe 484. Mi osnažujemo građane, pokretače zajednica, da korišćenjem angažovanih kulturnih inicijativa osvetle probleme, uključe građane i odgovore na potrebe zajednice, stvarajući tolerantno i solidarno društvo. Zato obezbeđujemo resurse i gradimo prostor za međusobno učenje, povezivanje i afirmaciju hrabrih iskoraka za razvoj zajednica u regionu. Do sada smo podržali preko 100 inicijativa u vrednosti od preko 200,000 EUR. 

 

Projekat “Ilustrovana Demokratija” se sprovodi uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.