Otvoren konkurs u okviru Omladinskog kulturnog fonda!

Fondacija Jelena Šantić raspisuje konkurs u okviru Omladinskog kulturnog fonda putem kog će pružiti podršku aktivnostima lokalnih omladinskih kreativnih inicijativa u opštinama i gradovima Srbije koje rade na unapređenju položaja građana/ki, kao i na razvoju svojih zajednica.
Konkurs se realizuje kroz projekat „Rural u rekonstrukciji– mladi kreativci u akciji“, koji je finansiran u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa relevantnim ministarstvom za omladinu Republike Srbije.
Konkurs je otvoren za lokalne omladinske kreativne inicijative (formalna udruženja građana i neformalne grupe mladih 18-30 godina) sa teritorije Republike Srbije koji aktivno deluju u izabranim ruralnim zajednicama sledećih opština i gradova u četiri okruga Srbije:
● Zapadna Bačka (Sombor, Apatin i Odžaci),
● Šumadija/Kolubara (Valjevo, Mionica, Osečin i Kosjerić),
● Jugoistočna Srbija  (Prokuplje, Lebane, Vlasotince i Vladičin Han) i
● Istočna Srbija (Smederevo, Negotin, Zaječar i Soko Banja).

Predložene aktivnosti i sadržaji mogu biti različiti ali prednost će imati predlozi lokalnih omladinskih kreativnih inicijativa koje koriste inovativne pristupe i kreiraju različite kreativne sadržaje, posebno u ruralnim područjima, uz aktivno učešće mladih, žena, Roma, povratnika i drugih članova u zajednici.
Aplikanti mogu predlagati različite vrste javnih kulturnih događaja, radionica za mlade i žene, kreativno uređivanje javnih prostora kroz oslikavanje murala i druge kreativne aktivnosti usmerene na unapređenje i razvoj zajednica (lista navedenih aktivnosti je okvirna i nije konačna).
Fondacija kroz ovaj konkurs želi da podstakne omladinske kreativne inicijative da mobilišu lokalne resurse za razvoj svojih zajednica. Verujemo da u svakoj zajednici postoji dovoljno potencijala i kapaciteta za razvoj zajednica i da je potrebno podstaći mlade i probuditi aktivizam kroz korišćenje tih resursa.

Više o konkursu, roku i aplikacionom formularu možete naći na linku.