Hrabri iskoraci u 2019. godini

U okviru ovogodišnjeg programa “Hrabri iskoraci u novim kulturnim prasama”, koji je namenjen podsticanju društvenih promena u lokalnim zajednicama kroz inkluzivnu ulogu kulture i umetnosti, imali smo priliku da podržimo 4 sjajne inicijative koje su do početka leta realizovale svoje projekte. Jun je definitivno bio u znaku hrabrih iskoraka širom Srbije.

“ARTPAKET”, Apsart iz Beograda

Ovaj projekat je imao misiju da muzejsko blago učini dostupnim i u zatvoru! Partneri projekta su doveli do susreta muzeja, zatvora, civilnog sektora i univerziteta koji su sarađivali kako bi omogućili živu interakciju sa eksponatima, a sve to kako bi se preskočile barijere, neznanje, elitizam a umetnost doprla i tamo gde nikad pre nije. Krajem juna u Ostavinskoj galeriji, u Beogradu, Apsart je organizovao i izložbu video radova koji su nastali kao proizvod susreta osuđenika iz Okružnog zatvora sa umetničkim delima iz kolekcije Narodnog muzeja, koja su im najpre projektovana u samom zatvoru nakon čega su imali prilike da ih vide i uživo tokom jedne posete muzeju.

“Desa blesa u zemlji čudesa”, Fakiri s juga iz Kruševca

U Alternativnom kulturnom centru Gnezdo u Kruševcu početkom juna premijerno je izvedena inkluzivna blacklight predstava “Desa Blesa u zemlji čudesa” na čijoj pripremi su radili članovi Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Kruševac, Udruženje Osmeh na dlanu i Fakiri Sa Juga.

Ovaj projekat imao je za cilj uključivanje osoba sa autizmom u kulturno-umetničku scenu lokalne zajednice i povezivanje i osnaživanje njihovih roditelja. Kroz rad sa defektolozima, petoro dece sa autizmom i jedan dečak sa Daunovim sindromom, kao i petoro dece bez smetnji u razvoju, učestvovalo je u radionici upoznavanja, radionici glume, pokreta i imitacije, dok su njihovi roditelji učestvovali u pripremi lutaka za predstavu i sastancima za razmenu iskustava.

“Savremeni cirkus-mogu i ja”, Pogon iz Novog Sada

U okviru Zmajevih dečijih igara, početkom juna, održana je cirkuska predstava u organizaciji Kreativnog pogona, a u kojoj su učestvovala deca iz osnovne škole iz Čerevića, sela na padinama Fruške gore.

Ovome su prethodile višemesečne radionice u Čereviću, tokom kojih su se deca upoznavala sa osnovama savremenog cirkusa, učila da pomeraju granice, da se raduju radu i učenju novih veština, da se razvijaju u svakom pogledu i na kraju izvedu završni performans za sve meštane sela i spreme se za Zmajeve dečije igre.

“Kapueristi, hrabri umetnici samoprihvatanja i izražavanja kroz pokret i muziku”, Naše pleme iz Beograda

“Naše pleme” je dva meseca organizovalo treninge kapuere u Srednjoj zanatskoj školi u Rakovici. Kapuera je veština koja uključuje izraz pokretom, pevanje i sviranje. Učenje kapuere zahteva lični, emotivni, intelektualni i telesni razvoj, daje mogućnost da upoznamo sebe, svoje sklonosti, način upravljanja emocijama, jača kapacitet da ih pokažemo i usmerimo; daje veran prikaz određenih pojava, društvenog stanja, vrednosti kroz prizmu i pojedinca i grupe. Zato je njihov fokus bio da se kroz učenje kapuere mladima da prilika da rade na ličnom razvoju i osnaživanju, i promišljaju o temama, kao što su: vrednosti, inkluzija, ravnopravnost, diskriminacija i sl. Sve je rezultiralo performansom za širu javnost u Kulturnom centru Grad, na kom je i sama publika mogla da iznese svoje stavove.