Da komšijska solidarnost nije utopijski scenario dokazali su stanovnici jednog mirijevskog bloka. Komšije iz Stambene zajednice Davorina Jenka 3a zajedničkim angažovanjem značajno su izmenili prostor u kome žive. S obzirom da u okviru zajednice živi 23 dece uzrasta do 6 godina, Mirijevčani su bili saglasni – nedostajao im je parkić, mesto za druženje.

U saradnji sa Ministarstvom prostora i udruženjem Satibara, za samo godinu dana, udruženim snagama, napravljena je zelena površina (sa mobilijrom, česmom, biljkama, igralištem) gde svi danas rado druže a deca bezbrižno igraju. Svi stanari zgrade učestvovali su u ovom projektu, učili kroz YouTube tutorijale kako se pravi mobilijar i pravili redovne radne akcije kako bi udruženi što pre realizovali ono što su zamislili.

Ova preduzimljiva ekipa trenutno radi na oformljavanju saveza stambenih zajednica kako bi imali novi model organizovanja koji će im omogućiti da se združeno bore za svoje interese – da pristupe zajedno opštini, donatorima i slično. Plan je da savez uključuje oko 10 zgrada u početku, dok je dugoročan cilj da ne deluju samo u svom dvorištu, već i na lokalu.

„Shodno potrebama za razvoj kvaliteta stanovanja i životne sredine, a u cilju sveobuhvatnog sprovođenja direktnih akcija, javnog zagovaranja, organizovanja obrazovnih i kulturnih programa, pokretanje pravnih i drugih procesa u zaštitu javnog interesa kao i organizovanje kampanja, smatramo da je jedini način da se sve ove akcije sprovedu u delo ako se ujedinimo.

Dosadašnjim iskustvom došli smo do zaključka da stambene zajednice ne mogu samostalno da deluju ka ovim ciljevima i da današnji tempo razvoja i nakaradne gradnje stambenih celina u mnogome otežava sam kvalitet života ljudi koji žive u tim naseljima. Mi nismo protiv izgradnje ali jesmo protiv toga da se sve oko nas pretvori u beton i asfalt bez i jednog kvadratnog metra zelene površine. Jedini način da delujemo na teritoriji mesne zajednice i na lokalu jeste da se što više stambenih zajednica međusobno udruže,“ objašnjava upravnik zajednice, Dejan Grujić.