Upoznajte se sa mjuziklom “Zemlja čuda”

Sportski klub za decu i omladinu sa posebnim potrebama “Palestra” iz Kruševca nastao je sa idejom da ovoj populaciji omogući, pre svega, redovno bavljenje fizičkim aktivnostima radi zdravlja, ali i da ih uključi u sve sfere društvenog života. Dosadašnji rad ove organizacije na području Kruševca i okoline je pokazao da je inkluzija mladih efikasan način za otklanjanje predrasuda šire društvene zajednice. Zato su se na konkurs naše Fondacije prijavili sa projektom “Zemlja čuda”, koji je zapravo mjuzikl, nastao iz težnje da se mladi međusobno bolje upoznaju kroz kreativne aktivnosti, to jest, glumu, pesmu i igru, kao i da se radi na uklanjanju psihičkih barijera koje se često javljaju u komunikaciji dece sa posebnim potrebama i njihovih drugara koji su zdravi.

U mjuziklu učestvuje 30 mladih (sa invaliditetom i opšte populacije). Kroz glumu, pesmu, igru, neobične kostime i scenu, proteže se stvarnost mladih sa posebnim potrebama i njihova želja da budu prihvaćeni od svojih vršnjaka. Glavnu ulogu igra dečak sa Daunovim sindromom koji uz pomoć prijateljice i drugara prelazi put od samoće i očaja do radosti zbog prihvatanja okoline.

Realizacija projekta će trajati četiri meseca, a aktivnosti će se dešavati u Kruševcu, Nišu i Beogradu. Fondacija “Jelena Šantić” je uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, “Palestri” obezbedila 200.000 dinara za sprovođenje njihove ideje u delo.